Skip to content


Család- és párterápia

372581_2681

Családterápiás szemléletben a szenvedélybetegséget (kémiai, viselkedési addikciók) a család betegségének, működési, kapcsolati zavarának tekintjük, ahol a szerhasználó a tünethordozó, a szer eszköz, a függőség tünet. Ebben az értelemben a családtagoknak (is) szerepük, funkciójuk van a szerhasználat kialakulásában, fennmaradásában, visszaesésekben, éppúgy, mint a család felépülésében. A függőség a család addikciós körtánca, ahol mindenki egyszerre ropja, időnként a ritmus, a díszlet, a partner változik.

A rendszerszemléletű családterápiás megközelítése szerint tehát a függőségek (tünetek) egy adott családi rendszer működési (kommunikációs, strukturális, kapcsolati, kötődési, hálózati) problémáiból, zavaraiból erednek, melyben nem kizárólag a drog a probléma, hanem az egyén (indexpáciens), családtagok kapcsolataiban találhatóak nehézségek, azok kiegyensúlyozatlanok, töredékesek, nem kölcsönösek, igazságosak, vagy rendezettek. Éppen ezért az addikciót kapcsolati problémának is tarjuk, melyben lényeges  a kötődés vagy annak hiánya (kötődési hiány, űr), leválás-elválás nehézségei.

A családterápiára időpont egyeztetés szükséges. A terápia családterapeuta és klinikai szakpszichológus (férfi-nő) kettős vezetésével történik.

A szolgáltatás biztosítására az eddigi pályázati lehetőségek, források megszűntek, ezért 2020.08.01-től önköltségi ára:

- családterápia: 25 000Ft/alkalom, 90 perc/kettős vezetéssel,

- párterápia: 25 000Ft/alkalom, 90 perc/kettős vezetéssel,

- család- és párkonzultáció: 20 000Ft/alkalom, 60 perc/egy terapeuta vezetésével.

0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

Some HTML is OK

(never shared)

or, reply to this post via trackback.