Skip to content


Interjú Kun Ádámmal

Kun ÁdámBMX és szenvedély
Interjú Kun Ádámma
l

A kerékpározás az egyéni közlekedés egyik legjobb módja, ami ma már több önálló sportággá fejlődte ki magát. Talán kevesen tudják, de Kun Ádám vérbeli profi, Kölnben idén, első helyezést ért el a BMX világversenyen flatland szakágban.
Ebből az apropóból kerestük őt fel, hogy egy jót beszélgethessünk vele arról, amit ő csinál és arról, hogy mit is gondol a szenvedélyekről.

Kérlek, mutasd be magad!
Kun Ádám vagyok 24 éves, profi BMX flatlandes. Ez azt jelenti, hogy egy sima talajon biciklizek, ahol különböző trükköket csinálok. Nem megépített rámpákon ugrálok, hanem különböző szaltókat, trükköket, pörgéseket, ugrásokat hajtok végre egy sima aszfalt pályán. Igazából a műkorcsolyához lehetne hasonlítani ezt a sportot.
Miért pont a műkorcsolyához?
Mert ott trükköket csinálnak, csak ott maga az ember, én pedig egy eszközzel, a biciklivel csinálom ugyanezt. A kettő között annyi a különbség, hogy ez egy freestyle sport, tehát nincsenek kötelező elemek, mint abban a kategóriában.
Hány évesen kezdtél el biciklizni?
11 évesen, azaz 13 éve.
Mindig is ezzel szerettél volna foglalkozni?
Hát, azóta igen. Előtte fociztam. Elég fanatikusan, de nem nagyon tetszett a csapatsport, mert ott nemcsak magadra vagy utalva, hanem a többiekre is. A bmx pedig úgy jött, hogy nem tudtam, hogy ez a sport létezik. Újhelyben volt két srác, Pásztor Gábor és Sarlósi Attila, akik már akkor bicikliztek. Akkor megláttam, hogy úristen, létezik ilyen sport… Attól kezdve már tudtam, hogy ezt akarom csinálni.
Akkor mondhatjuk, hogy ők voltak, akik befolyásoltak abban, hogy a foci helyett a biciklizést válaszd?
Persze ők is, meg az egész sport. A látvány egyből megfogott.
Mennyit gyakorolsz naponta?
Régebben többet gyakoroltam, amikor az alaptrükköket tanultam. Most már rengeteget kell utaznom, így nem sok időm marad az új trükkök gyakorlására. Szinte minden hétvégén csütörtöktől- hétfőig nem vagyok itthon. Akkor is gyakorlok, versenyzek, napi 2-3 órát edzek. 13 éves koromtól 17 éves koromig volt olyan, hogy 6 órákat is bicikliztem, megállás nélkül.
Mit csinálsz, ha nem bmx-ezel?
Akkor pihenek. Szerencsére megélek ebből, nekem ez a munkám. Persze jártam iskolába is, a Nyíregyházi Főiskolán lediplomáztam, mint szociálpedagógus. Most télen szeretnék nyelveket tanulni, mivel angolul elég jól beszélek, szeretném ezt tökéletesíteni. Az angol mellett spanyolul is szeretnék megtanulni. A sok utazás miatt több értelmét látom annak, hogy kiválóan tudjak beszélni idegen nyelveken.
Kikk, tovább.

Posted in média. Tagged with .

0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

Some HTML is OK

(never shared)

or, reply to this post via trackback.