Skip to content


Interjú Jucussal

JucusZene és szenvedély

Puskás Judit, vagy ahogyan mindenki ismeri JUCUS megyénk híressége, aki énekesi pályát futott be 2005-ben Dj. Szatmárival. A fülbemászó dalaik azóta országosan, és a határon túl is népszerűek. Jucust ebből az apropóból kerestük meg, hogy beszélgessünk vele a szenvedélyekről, függőségekről.

Kérlek, mutasd be magad! Milyen fontosabb szerepeid vannak most az életben?
Egy hétgyermekes nagycsalád legkisebb gyermekeként nőttem fel Ibrányban. Általános és gimnáziumi tanulmányimat helyben végeztem, majd a Nyíregyházi Főiskolán marketing és reklámügyintézői szakképesítést szereztem. Ezután a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai karán szociális munkás diplomát szereztem. Éveken át rádiós műsorvezetőként dolgoztam. 2005-től tagja vagyok a jelenleg is működő Dj Szatmári és Jucus formációnak. 2010-től az ibrányi tanuszodában dolgozom, mint marketing menedzser. Jelenleg a Nyíregyházi Főiskola első éves hallgatója vagyok andragógia szakon, Ibrány Város egyik képviselő tagja vagyok, helyi civil fórum vezetője, ezzel aktívan részt vállalva a városi rendezvények szervezésében.
Mit gondolsz hol a határ az egészséges szenvedély és a függőség között? Milyen szimbólumot társítanál hozzá?(mármint a függőségekhez)
Szerintem ez az idézet magába foglal mindent:„Kezdetben a szenvedély idegen; később vendég, és végül – úr a házban” (Talmud) Úgy gondolom, míg a szenvedély nem az életünk része, és nem veszi át az irányítást életünk felett addig nincs gond.
Hogy látod a fiatalok szerhasználatát? Mit gondolsz a fiatalok szórakozási szokásairól/kultúrájáról?
Hétvégéimet általában szórakozóhelyeken töltöm, és szomorúan tapasztalom, hogy egyre több a fiatalkorú (13- 14 évesek is egyre többen vannak). Ilyen fiatal korban, már megkezdik a hétvégi bulik alkalmával az alkoholfogyasztást. Ezáltal belekerülnek egy olyan környezetbe, ahol már nem csak az alkoholfogyasztás jelenti a jókedvet, hanem könnyebben juthatnak a bódító szerekhez.
Szerinted a mai társadalmi folyamatok hatással vannak a fiatalok drogfogyasztási szokásaira? Ha igen: erősítik vagy gyengítik a drogfogyasztást? Ha erősíti miben és hogyan?
Úgy gondolom a társadalom is felelős azért, hogy a fiatalok, ilyen korban kipróbálják a különböző szereket. A szórakozóhelyeken nem csak az saját korosztályával találkoznak, hanem az idősebbekkel is, és a „naiv gyerekek” könnyen befolyásolhatóak. Az én tinédzser koromban még voltak tini disco-k, ahol csak a saját korosztályommal találkoztam alkoholt pedig egyáltalán nem lehetett kapni. Az én kimenőm este 10-ig tartott, most pedig azt tapasztalom, hogy a tizenévesek hajnalig szórakoznak. És erről tudnak vajon a szülők?
Szerinted talpra lehet e állni? Ha igen, akkor hogyan?
Határozottan állítom, hogy talpra lehet állni. De a legfontosabb, hogy az ember saját magában jusson el arra a döntésre, hogy valóban le akar szokni.
Mit gondolsz, mi segíthet egy szenvedélybetegnek, hogy a gyógyulás útján elinduljon?
A megfelelő szakember segítsége mellé szükség van a család és a barátok kitartó támogatására. Az elhatározásban segíthet egy rossz példa (haláleset), egy új környezet, vagy egy szerelem.
Hogyan oldod meg a problémáidat?
Szerencsés vagyok, mert van egy gyerekkori barátom, akivel bármit megoszthatok, számíthatok a segítségére és a jó tanácsaira.
Mi lendít át a mindennapi nehézségeken?
A mindennapi nehézségek leküzdésében a családom és a barátaim szeretete segít.
Klikk, tovább.

Posted in média. Tagged with .

0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

Some HTML is OK

(never shared)

or, reply to this post via trackback.